Kolagen jest naturalną substancją występująca w organizmie człowieka – stanowi ok. 30% wszystkich białek ludzkich i jest jednym z głównych składników tkanki łącznej. Kolagen ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania stawów oraz kondycji naszej skóry, włosów i paznokci. Kolagen to młodość i sprawność. Niestety z biegiem lat organizm ludzki sukcesywnie traci zdolność do naturalnej produkcji kolagenu.
Kolagen – główne białko budulcowe
Kolagen jest budulcem większości narządów, przede wszystkim skóry, kości (jest ich składnikiem w ok. 50 %), zębów, ścięgien, chrząstek, a także naczyń krwionośnych i rogówki oka. Przyjmuje się, że w ciele osoby ważącej 75 kg aż 7,5 kg waży kolagen! To białko ma wyjątkowe cechy – jest bardzo elastyczne i niezwykle wytrzymałe – dlatego jego głównym zadaniem jest łączenie ze sobą komórek i udział w procesach regeneracyjnych. Właśnie dzięki kolagenowi goją się rany i zrastają kości po złamaniu.
Funkcje kolagenu
Przedłuża młodość. Kolagen stanowi aż 60% wszystkich białek skóry, ma więc decydujący wpływ na jej wygląd i kondycję. Jest kluczowym składnikiem w organizmie odpowiadającym za gęstość i elastyczność skóry, dlatego nazywany jest „białkiem młodości”. To dzięki kolagenowi skóra ciągle się odnawia, jest wytrzymała, jędrna i nawilżona. Właściwy poziom kolagenu zapewnia po prostu skórze młodość.
Chroni narządy wewnętrzne. Kolagen tworzy wokół nerek, żołądka, wątroby i innych wewnętrznych narządów warstwę ochronną, która je zabezpiecza, a jednocześnie stanowi niejako podporę i podtrzymuje w miejscu.
Wspiera układ odpornościowy. Kolagen pełni w nim rolę obronną, chroniąc organizm przed ingerencją drobnoustrojów i toksyn.
Kolagenu ubywa z wiekiem
W organizmie młodej i zdrowej osoby kolagen jest automatycznie wytwarzany i podlega ciągłej wymianie. Regeneruje to na bieżąco uszkodzone tkanki. Z wiekiem jednak organizm ma coraz mniejszą zdolność do wytwarzania włókien kolagenowych. Ten negatywny proces ubywania kolagenu zaczyna się już około 30. roku życia, a po 50. roku życia więcej komórek kolagenu naturalnie obumiera, niż jest przez organizm produkowanych.
U kobiet w pierwszych pięciu latach po menopauzie, ilość kolagenu w skórze zmniejsza się średnio o 30%. Sprawia to, że skóra zaczyna się starzeć. Ubytki kolagenu związane z wiekiem objawiają się zmarszczkami, wysuszeniem i utratą jędrności skóry, a także rozstępami i cellulitem. Niedobór białek kolagenowych powoduje także osłabienie i łamliwość włosów, może objawiać się ich wypadaniem, a nawet przedwczesnym łysieniem.
Warto wiedzieć: na proces ubywania kolagenu oprócz wieku wpływają też inne czynniki, zwłaszcza stres, palenie papierosów, intensywny wysiłek fizyczny, promieniowanie ultrafioletowe, smog.
Jaki kolagen jest najlepszy? - poznaj jego źródła:
Produkty spożywcze
Głównym źródłem kolagenu są produkty pochodzenia zwierzęcego: wołowina, wieprzowina, ryby, owoce morza. Kolagen jest obecny w galaretkach mięsnych i rybnych, podrobach, zupach gotowanych na mięsie, kościach i kurzych łapkach. Jednakże ze względu na niską zawartość tego białka w pożywieniu codzienna dieta nie jest w stanie uzupełnić jego niedoborów.
Suplementy diety
Dobrym sposobem na uzupełnienie zawartości kolagenu w organizmie jest stosowanie suplementów – dostępne są w różnorodnych formach (saszetki do rozpuszczania z proszkiem, w płynie, w kapsułkach…). Przyjmowany kolagen rozpada się do aminokwasów i peptydów kolagenowych, które następnie mogą zostać wykorzystane w procesach naprawczych w tkance chrzęstnej, do odbudowy kości, stawów i skóry.
Kolagen jest bezpieczny i dobrze tolerowany, najlepiej przyjmować go w trakcie posiłku, ponieważ zwiększa to jego wchłanianie. W suplementach stosowany jest kolagen pochodzenia wieprzowego, wołowego oraz kolagen rybi, który ma najbardziej podobny skład do kolagenu ludzkiego. Oczywiście jak każdy suplement kolagen należy stosować zgodnie z zaleceniami producenta, a dla uzyskania efektów ważne jest przestrzeganie dawkowania preparatu oraz jego systematyczne przyjmowanie przez określony czas. Kolagen można przyjmować wraz z innymi lekami i suplementami.
Warto wiedzieć: suplementując kolagen powinniśmy zadbać o wysokie spożycie witaminy C, która przyspiesza produkcję włókien kolagenowych. Można też wybrać preparat, który obok kolagenu zawiera też witaminę C i inne substancje wspierające, jak: kwas hialuronowy, kurkumę. W Bio Medical Pharma znajdziesz właśnie rybi kolagen do picia z witaminą C o niskiej masie cząsteczkowej 2000 Da, co sprawia, że jest on wysoce biodostępny.
Kto powinien przyjmować kolagen?
Wskazaniem do suplementacji kolagenu jest:
- Utrzymanie zdrowego wyglądu skóry i spowolnienie procesów starzenia. Przyjmowanie kolagenu może skutecznie zmniejszać suchość skóry, wzmacniać skórę, zapobiegać jej wiotczeniu, poprawiać jej jędrność, zapobiegać negatywnemu wpływowi stresu oksydacyjnego na skórę. Kolagen odżywia też skórę głowy, wzmacnia cebulki, dzięki czemu włosy stają się gęstsze i mocniejsze. Dzięki małym cząsteczkom peptydów kolagenowych suplement Hi! Collagen na bazie renomowanego kolagenu Naticol, osiąga wysoką biodostępność, dzięki czemu z większą łatwością wbudowuje się w strukturę skóry, włosów i paznokci.
- Suplementacja kolagenu wpływa pozytywnie nie tylko na urodę, ale także na stawy i układ kostny. Kolagen można stosować profilaktycznie (sportowcy!), ale najbardziej jest to wskazane w chorobie zwyrodnieniowej stawów oraz po urazach i kontuzjach układu ruchu. Suplementacja kolagenu zwiększa bowiem wytrzymałość i odporność chrząstek, wpływa na zmniejszenie dolegliwości bólowych. Najistotniejszy dla stawów jest kolagen typu II, gdyż głównie z niego zbudowana jest chrząstka stawowa. O tym, co możemy zrobić, aby nasze stawy były zawsze zdrowe, przeczytasz TUTAJ.